Borůvkový cheesecake bez cukru
Miluješ cheesecake, ale chceš mlsat bez výčitek? Vyzkoušej ten náš, který neobsahuje ani gram přidaného cukru, ale i tak nad ním chuťové pohárky zaplesají.
Cheesecake je pečený dezert typicky tvořený dvěma vrstvami – křupavým korpusem a krémovým vrškem. Základ se v originální variantě většinou peče z rozdrobených sušenek a másla, horní vrstvu tvoří tučné tvarohové sýry. Bohužel je typický i vysokým obsahem cukru.
Pokud jsi milovník této krémové dobroty a zároveň zdravého životního stylu, určitě oceníš variantu cheesecaku, která je méně tučná, neobsahuje žádný přidaný cukr a navíc má vysoký obsah bílkovin. My pro tebe jednu takovou máme.
Co budeš potřebovat
Ingredience na korpus:
150 g kešu ořechů
90 g kokosu
80 g másla
Ingredience na krém:
500 g odtučněného tvarohu
250 g smetanového bílého jogurtu
200 g Lučiny
3 ks vejce
250 g borůvek
Sladidlo dle chuti
Postup:
Jako první si připravíme korpus – v robotu rozemeleme kešu ořechy s kokosem na mouku a přilijeme rozpuštěné máslo. Připravené těsto dáme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pořádně „upěchujeme“. Dáme do ledničky na půl hodiny chladit.
Než se nám korpus zchladí, předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si krém. Rozmixujeme spolu tvaroh, jogurt, Lučinu, vejce a 125 g borůvek. Nakonec do směsi opatrně vmícháme vejce.
Vyndáme si z ledničky zchladlý korpus, nalijeme na něj polovičku krému, naskládáme na ní borůvky, dolijeme druhou polovinu krému a vršek opět ozdobíme borůvkami.
Pečeme cca 45 minut na 160°C. Cheesecake by měl po dopečení působit „vlhce a rosolovitě“. Po dopečení otevřeme troubu, cheesecake v ní necháme vychladnout a následně ho dáme minimálně na 8 hodin ztuhnout do ledničky. Ideální je ho nechat v ledničce jeden den – zkus to vydržet, pochutnáš si pak o to více. ☺
Dobrou chuť!
Kalorické hodnoty na 1/8 dortu:
1850 KJ / 442 kcal
16 g bílkovin
13 g sacharidů
34 g tuků