Brownies z červené řepy

               Všichni milujeme čokoládovou vláčnou pochoutku jménem brownies. Pokud si ho dáme někde v kavárně, přinese nám kromě skvělého gastronomického zážitku i spoustu kalorií. Existuje ale spousta variant, kterými lze brownies pár set kalorií ubrat. Dnes se podíváme na variantu z červené řepy, která je u nás poměrně dobře dostupnou surovinou.

brownies z červené řepy

Ingredience na jeden plech:

Na těsto:
Jedna větší červená řepa (500 gramů)
150 gramů celozrnné mouky
40 gramů cukru (část lze nahradit proteinovým práškem)
40 gramů holandského kakaa
60 mililitrů slunečnicového oleje
Dvě vejce
60 gramů lískových ořechů
60 gramů kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
Jedno balení kypřícího prášku do pečiva (12 gramů)

Na polevu:
12 gramů holandského kakaa
50 gramů kokosového oleje
20 mililitrů javorového sirupu


Postup:

Rozehřejeme troubu na 180 °C, připravíme si plech, vyložíme ho pečícím papírem. Řepu oloupeme, nakrájíme jí na tenká kolečka, vyskládáme na plech a necháme péct do měkka – cca hodinu až hodinu a půl.

Mezitím si v míse smícháme mouku, cukr, kakao, olej a vejce. Ořechy a čokoládu nakrájíme na drobné kousky a taktéž přimícháme do těsta.

Po dopečení řepu vložíme do kuchyňského robotu či použijeme tyčový mixér a rozmixujeme ji do hladka. Takto rozmixovanou řepu přidáme do mísy s těstem a důkladně promícháme. Na závěr do těsta přidáme kypřící prášek do pečiva a lehce ho vmícháme.

Připravíme si menší hlubší plech, vyložíme ho pečícím papírem a troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto do formy vlijeme a pečeme cca tři čtvrtě hodiny. Propečenost kontrolujeme špejlí.

Brownies necháme přes noc vychladnout v lednici a další den si na něj připravíme polevu. Rozehřejeme v hrnci kokosový olej, po rozehřátí ho sundáme z plotny a vmícháme do něj kakao a javorový sirup. Ihned lijeme na vychladlé brownies a dáme do lednice, kde dojde ke ztuhnutí polevy.

Dobrou chuť. 

Obměny:

Do těsta lze přimíchat například sušené ovoce, skořici, chilli …

Hotové brownies vypadá skvěle ozdobené jogurtem a granátovým jablkem.

Nutriční hodnoty jednoho kousku (50g):
211 kcal / 882 KJ
4,3 g bílkovin
17,2 g sacharidů
13,5 g tuků

 


STRAVA