Slavíme 11. narozeniny. Nakup za 3000/5000/7500 Kč a vyber si dárek. Chci dárek
Recept na zdravý velikonoční mazanec

Recept na zdravý velikonoční mazanec

3. 4. 2021 4 min. čtení

Neumíš si představit Velikonoce bez mazance? Ani my ne. Proč si ale letos neupéct mazanec o něco zdravěji? Přinášíme ti dva osvědčené recepty na nadýchaný zdravý mazanec.

Vyber si z našich dvou receptů a připrav si snadný zdravý mazanec. Slibujeme, že si na něm pochutná celá rodina.

Zdravý velikonoční mazanec

Suroviny:

  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 60 g čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 1 balíček (8 g) vanilkového cukru
  • 1 lžíce cukru (na kvásek)
  • Pár kapek vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 90 g másla
  • 110 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička citrónové kůry
  • Mandlové plátky dle chuti
  • 20 g droždí

Na dokončení:

  • Rozšlehané vajíčko
  • Mandlové plátky dle chuti

Postup:

1.  Nejprve si připrav kvásek – do malé mističky rozdrob droždí, přidej trochu vlažného mléka a lžíci cukru. Vše rozmíchej na kašičku, přikryj utěrkou a dej do tepla, než ti vzejde kvásek.
2.  Mezitím si smíchej prosátou mouku s vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou.
3.  V další míse smíchej vajíčka s čekankovým sirupem, rozpuštěným máslem a vanilkovým extraktem.
4.  Nyní vše smíchej dohromady – moukovou směs, tekutou směs, kvásek, přidej mandle dle chuti a vypracuj těsto.
5.  Dej těsto kynout na cca 1 hodinu.
6.  Z nakynutého těsta vypracuj bochánek, dej ho na plech s pečícím papírem, nožem udělej doprostřed bochánku kříž.
7.  Celý mazanec potři rozšlehaným vejcem a posyp mandlemi.
8.  Nech ho ještě chvíli vykynout.
9.  Dej péct na 160 stupňů cca 25-30 minut.
10.  Zkontroluj propečenost špejlí - těsto by nemělo lepit.

Zdravý tvarohový mazanec

Suroviny:

  • 350 g špaldové mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citrónové kůry
  • Mandlové plátky dle chuti
  • 90 g másla
  • 80 g čekankového sirupu nebo jiného sladidla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu
  • Pár kapek vanilkového extraktu (nemusí být)

Na dokončení:

  • Rozšlehané vajíčko
  • Mandlové plátky dle chuti

Postup:

1.  Vyšlehej změklé máslo s čekankovým sirupem, vanilkovým cukrem a vanilkovým extraktem.
2.  Přidej vajíčka a tvaroh, vyšlehej hladkou směs.
3.  Prosátou mouku smíchej s kypřícím práškem, citrónovou kůrou a špetkou muškátového ořechu.
4.  Poté moukovou směs smíchej s tekutou, přidej mandle a vypracuj těsto.
5.  Vytvoř bochánek, polož ho na plech s pečícím papírem a doprostřed bochánku udělej nožem křížek.
6.  Celý mazanec potři rozšlehaným vajíčkem a posyp mandlemi.
7.  Peč na 160 stupňů cca 40 minut.

Pozor, ať mazanec nepřepečeš a tím nevysušíš. V průběhu pečení kontroluj špejlí, jakmile se těsto nelepí, je hotovo. Díky tvarohu získáš krásně vláčný mazanec.

Tak který recept si vybereš ty? Velikonoční svátky jsou dlouhé, klidně vyzkoušej oba dva recepty. Každý má něco do sebe. Plavková sezóna se sice blíží, ale těmito mazanečky svůj progres rozhodně neohrozíš.

Autorka: Mgr. Kateřina Bártová, nutriční specialista, @nutrikacka


STRAVA