3 recepty na zdravé vánoční mlsání

3 recepty na zdravé vánoční mlsání

8. 12. 2021 6 min. čtení

Skloubit fitness životní styl a Vánoce někdy není lehké. Vyzkoušej naše 3 recepty na fit mlsání, které si můžeš o svátcích dopřát bez výčitek.

Přinášíme ti 2 poctivě otestované tipy na nejlepší zdravé cukroví a bezlepkovou a bezlaktózovou alternativu banánového chlebíčku. Jde o osvědčené recepty přímo od členů Top4Fitness týmu!

Vánoční datlové kuličky

Od: Petra Stegemann, Customer Service Top4Fitness Germany

Vánoční datlové kuličky

Pečení z datlí je obvyklé snad v každé fitness kuchyni. Z datlí si můžeš připravit i nespočet variant domácího fitness cukroví. Vyzkoušej tip na křupavé kakaové kuličky od Péti.

Ingredience na koule:

  • 140 g datlí (na chvilku namočených v horké vodě)
  • 100 g mandlí
  • 30 g pekanových oříšků
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 lžičky mletého zázvoru
  • popř. kousky hořké čokolády

Ingredience na obalování:

  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce hnědého třtinového cukru (můžeme vynechat, ale dodá tomu takový hezký 'křup')

Postup:

V mixéru rozsekáme mandle a pekanové oříšky, přidáme odkapané, odpeckované datle, kakao a koření. Vše dobře rozmixujeme a smícháme, aby hmota hezky držela při sobě. Můžeme přidat nasekanou hořkou čokoládu... ale musí být opravdu hodně vysokoprocentní, aby se nezačala při koulení rozpatlávat. Z hmoty vytvoříme asi 1,5 - 2 cm velké koule, které vyválíme v poprašku ze skoříce, kakaa a cukru. Skvěle chutnají u sledování vánočních pohádek. 

Fitness perníčky

Od: Andrea Skolková, Brand Manager Top4Fitness

Vánoční zdravé perníčky

Perníčky jsou vánoční must-have. Víš, že i je si můžeš připravit v odlehčené variantě, u které na chuti snížený počet kalorií a cukru vůbec nepoznáš?

Ingredience na perníčky:

  • 130 g hladké mouky (můžeš použít špaldovou nebo žitnou)
  • 15 g vanilkového proteinu
  • 50 g mletých ovesných vloček
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1x celé vejce + 2x žloutek (bílky využiješ na polevu)
  • 3x lžíce medu (cca 105 g)
  • 1x kypřící prášek do perníku (12 g)

Ingredience na polevu:

  • 2x vaječný bílek
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • alternativní práškové sladidlo (xylitol apod.)

Postup:

Smícháme mouku, protein, mleté ovesné vločky, mleté vlašské ořechy, jedno celé vejce, med a kypřící prášek a vypracujeme si těsto, které vyválíme na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Vykrajovátky z těsta vykrájíme perníčky, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky potřeme žloutkem a pečeme 12 minut na 185 °C. Vychladnuté perníčky zdobíme bílkovou polevou vytvořenou z bílků, citronové šťávy a sladidla.

Banánový chlebíček bez lepku a bez laktózy

Od: Linda Macáková, Marketing Executive Top4Fitness

Bezlepkový banánový chlebíček

Vánoční rána bez vánočky z důvodu bezlepkové nebo bezlaktózové intolerance jsou otrava. Své o tom ví naše Linda, která na problém chytře vyzrála a místo vánočky si na Vánoce chystá jednoduchý Banana Bread bez lepku a bez laktózy. Recept je hrníčkový, takže nepotřebuješ ani kuchyňskou váhu.

Ingredience na banánový chlebík:

  • 3 banány
  • 1/3 hrnku kokosového oleje nebo másla bez laktózy
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku medu nebo javorového sirupu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (můžeš nahradit špetkou vanilkového cukru)
  • 1+1/3 hrnku mandlové mouky
  • 1/3 hrnku ovesné mouky
  • 1/3 hrnku tapiokové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pečícího prášku
  • 2/3 hrnku nakrájených vlašských ořechů

Postup:

Ve velké míse smícháme kokosový olej/máslo bez laktózy, med, vejce, vanilku. Poté přidáme rozmačkané banány. Následně do směsi přidáme všechny suché ingredience a mícháme, než se utvoří jednotné těsto. Na závěr do těsta vmícháme ořechy/čokoládu a vylijeme do formy vyložené pečícím papírem. Chlebík můžeme před pečením ozdobit kusem banánu nebo ořechy / čokoládovými pecičkami. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 50-55 minut. Banana Bread je skvělý samotný nebo s bezlaktózovým máslem.

Dobrou chuť!


STRAVA