Recept na veganský bezlepkový raw dort s čokoládou

vegan dort

Recept na zdravý dort z rostlinných surovin plný vitaminů, zdravých tuků a proteinu.

Jednoduchý na výrobu i čas. Finance trochu náročnější (dražší něž bábovka, ale za tu kvalitu to rozhodně stojí).

Doba přípravy: Hotovo do 30 minut.

Co na něj budete potřebovat: 

Dortovou formu (průměr 20 cm) - pokud máte větší, je potřeba zvýšit množství surovin

Dobrý vysokorychlostní mixér

Ingredience

Korpus:
2 hrnky vlašských ořechů
12 Medjool datlí
2 lžíce kakaa

Kešu krém: 
150 g naturálního kešu
50 g makadamové ořechy
5 lžic javorového sirupu (popřípadě agávový sirup/kokosový nektar)
150 g kokosového jogurtu (či jakýkoliv rostlinný jogurt) nebo 2 lžíce tuhého kokosového mléka
1 lžíce mleté skořice
3 lžíce rozehřátého kokosového oleje

Čokoládová poleva:
1x veganská čokoláda (hořkost podle libosti) nebo si vytvoříme svou vlastní. Tip v návodu.
⅔ hrnku kokosového oleje

Postup

  •  Kešu a makadamové ořechy si vložíme do misky s vodou a necháme si je alespoň na 10 minut změknout. Mezitím se vrhneme na “korpus”, který bude tvořit základ dortu. 
  •  Datle si vypeckujeme a společně s vlašskými ořechy nakrájíme na malé kousky. Nasypeme je do vysokorychlostního mixéru a přidáme kakao. Nepřidáváme žádnou vodu a mixujeme pulzujícím způsobem. Občas je nutné zastavit mixér a párkrát promíchat. Mělo by nám vzniknout drobivé těsto s viditelnými kousky ořechů, které se mezi prsty hezky lepí k sobě. 
  • Vysypeme ho do dortové formy (není potřeba ničím vymazávat ani sypat) a rovnoměrně upěchujeme na dno. Je důležité hodně tlačit, aby se nám těsto ještě více spojilo. Poté vložíme do mrazáku a začneme si připravovat krém.
  •  Scedíme vodu z ořechů a nasypeme je do mixéru, přidáme ostatní ingredience a opět rozmixujeme. Měla by nám vzniknout krémovitá konzistence, která se dá pomalu přelévat. 
  •  Z mrazáku si vyndáme těsto a rozprostřeme na něj krém. Opět ho tam vrátíme zhruba na 5-10 minut a mezitím si připravíme polevu.
  •  Rozehřejeme si čokoládu s kokosovým olejem v kastrůlku, který je v hrnci s vodou. Po rozehřátí ochutnáme a popřípadě přidáme javorový sirup. Tip: Čokoládu si také můžeme vytvořit pomocí kakaového prášku, kokosového oleje a sladidla podle preference (nejlepší je tekuté např. javorový sirup)
  •  Čokoládu nalijeme doprostřed dortu a necháme ji, aby se přirozeně rozprostřela po celé ploše. Můžeme uhladit stěrkou. Po mírném zchladnutí čokolády můžeme ozdobit ovocem či posypat sušeným kokosem. Až dort v mrazáku dostatečně ztuhne, můžeme servírovat!

Upozornění: Dort je hodně sytý a hutný, takže ačkoliv je malý, měl by vám vydržet delší dobu. Což nezaručuji, protože je vynikající.

Přeji dobrou chuť!

Autorka: Nikola Zvrškovcová