Vajíčková pomazánka s jarní cibulkou
Suroviny:
- 6 vajec
- 6 lžic bílého jogurtu
- 2 jarní cibulky
- 1-2 lžičky hořčice
- citrónová šťáva
- sůl a pepř dle chuti
- pažitka na dozdobení
Postup:
- Vejce uvař natvrdo a nech vychladnout.
- Smíchej v misce nakrájenou cibulku, pokrájená vajíčka, jogurt, hořčici, citrónovou šťávu.
- Dochuť solí a pepřem.
- Podávej nejlépe na žitném či celozrnném pečivu.
- Nezapomeň ozdobit trochou pažitky.
TIP: Lámeš si hlavu s tím, jak správně uvařit vajíčka natvrdo? Stává se ti, že tvoje pokusy končí vajíčkem nedovařeným, či naopak převařeným (šedivá barva žloutku)? Zkus pro tentokrát před vařením vajíčka vyndat alespoň na hodinu ven z ledničky. Vodu v hrnci nejprve přiveď k varu. Jakmile se začne vařit, vlož do ní vajíčka a stopni si 9 minut. Po dovaření vajíčka důkladně zchlaď studenou vodou a až poté oloupej. Docílíš tím krásně uvařených vajíček.
Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou
Suroviny:
- 250 g (1 balení) polotučného tvarohu ve vaničce
- 4 lžíce zakysané smetany
- 4 ks jarní cibulky
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nakrájenou cibulku smíchej s tvarohem a zakysanou smetanou.
- Dochuť solí a pepřem.
- Podávej na rozpečeném chlebu.
TIP: Pokud chceš pomazánku ještě nějak obzvláštnit, přidej do ní ředkvičky - typickou jarní zeleninu. Ředkvičky dodají pomazánce šmrnc.
Jarní pomazánka na chlebíčky
Blíží se oslava nebo návštěva a ty nevíš, co příchozím hostům nabídnout? Rád(a) bys připravil(a) chlebíčky, ale ve zdravější verzi? Žádný problém, tento recept je přímo pro tebe.
Suroviny:
- 1 balení cottage
- čerstvá pažitka dle chuti
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Smíchej cottage s nasekanou pažitkou.
- Dochuť solí a pepřem.
- Namaž na tmavou bagetu. Dozdob šunkou, sýrem, vajíčkem, rajčetem, paprikou a petrželkou.
Na světě je výborný zdravý chlebíček, který návštěvy nadchne. Jarní pomazánka se sýrem cottage si najde své místo na každé oslavě. I zarytí zastánci pochoutkového salátu si na zdravějších chlebíčcích smlsnou.
Pomazánky nemusí být vůbec tučnou kalorickou bombou, stačí vyměnit majonézu s máslem za zdravější verze. Jaká pomazánka tě nejvíc nadchla?
Autorka: Mgr. Kateřina Bártová, nutriční specialista, @nutrikacka