Přihlas se do našeho týmu ambasadorů ještě dnes Mam zájem

Zdravé muffiny s čokoládovými kousky ze sladkých brambor

Slyšeli jste už o sladkých bramborách? Že ne? Tak ty musíte vyzkoušet! Nejen, že jsou výborné jako hranolky z trouby, ale jsou taky skvělé na přípravu dalších super věcí, jako jsou právě tyhle muffiny z blogu Ambitious kitchen. Muffiny jsou vláčné, měkoučké a díky sladkým bramborám v nich není tolik cukru. Takže si to shrňme. Je v nich čokoláda, mají málo cukru, jsou makro-friendly = našli jste nejlepší recept na muffiny a pojďme na něj! 

Celkem: 12 kusů | Makra počítaná na: 1 muffin

Na jeden muffin: Kalorie: 193; Tuk: 7g; Cholesterol: 32mg; Sodík: 151mg; Sacharidy: 30g; Vláknina: 6g; Cukr: 15g; Bílkoviny: 5g

Co budete potřebovat? 

"Mokré" ingredience:

– 360 g rozmačkaných uvařených sladkých brambor
– udělejte z nich kaši (cca. 2–3 sladké brambory)
– 2 vejce – 60 ml javorového sirupu
– 2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje (když nemáte, dejte normální, ono se nic nestane)
– 1 čajová lžička vanilkového extraktu 
– 120 ml řeckého jogurtu (0 % tuku, ne jogurtu řeckého typu!)
– 120 ml mléka (můžete použít klasické nebo přírodní mandlové, kokosové...

 

"Suché" ingredience: 

– 360 g celozrnné pšeničké mouky (klidně tam foukněte normální, ono se nic nestane, jen nedosáhnete výrazné oříškové chuti)
– 1 polévková lžíce skořice
– 1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
– špetka soli 
– 120 g čokolády na kousky (tmavé) 

 

Na ozdobu: 

– 30 g čokolády na malé kousky, kterými posypete muffiny až budou ve formičkách

A co teď s tím? 

Předehřejte si troubu na 190°C. Na plech dejte pečící papír a sladké brambory pořádně propíchejte vidličkou (pomůže jim to, aby se rychleji udělaly). Nechte je v troubě 45 minut až 1 hodinu – jednoduše, než budou měkké. Nechte je 10 minut vystydnout, pak odstraňte slupku a rozmačkejte je (případně hoďte do mixéru). Až budou rozmačkané, odvažte si množství (360 gramů), ať jich tam nedáte moc! 

Snižte troubu na 180°C. Vezměte formu na muffiny, naplňte papírovými košíčky (můžete je velmi jemně vystříkat olejem ve spreji, půjdou snáz dolů.)

Ve střední misce smíchejte mouku, skořici, sodu / prášek do pečiva a sůl.

V další – velké – míse smíchejte brambory, vajíčka, javorový sirup, olej, vanilku, řecký jogurt a mléko. Míchejte dokud hmota nebude hladká. Mokré ingredience vložte do suchých a smíchejte. Košíčky na muffiny plňte pouze do poloviny (!) krásně vyskočí, nebojte se. Na každý muffin pohoďte trochu čokoládových kousků a pečte cca 25–35 minut. Nebo do té chvíle, kdy do nich zapíchnete špejli a vytáhnete ji suchou (jen pozor, máte v muffinech čokoládu, tak se může stát, že vytáhnete ji, což nezanamená, že není těsto upečené.) 

Muffiny nechte 5 minut stydnout a pak je vyndejte z formy na mřížku a nechte je finálně vystydnout. 

Krok vedle určitě neuděláte, když si je dáte s arašídovým máslem nebo jakýmkoliv jaké máte radi (jen si ho do těch maker nezapomeňte přidat .).

 

 

 


STRAVA