Zdravý krtkův dort
Klasický krtkův dort je mezi českou populací velmi oblíbený pro svou skvělou chuť. Bohužel, co se týče obsahu makroživin a složení, to už tak skvělé není. Pojďte vyzkoušet jeho zdravější variantu, na které si pochutnáte bez výčitek.
Ingredience na korpus:
50 gramů kakaa
35 gramů čokoládového proteinového prášku
30 gramů kukuřičného škrobu
6 gramů prášku do pečiva
5 vajec
3 lžičky medu (či jiného sladidla)
Ingredience na krém:
2 banány
500 gramů odtučněného tvarohu
4 lžíce medu (či jiného sladidla)
Postup:
Dáme si předehřát troubu na 200° C. Ingredience na korpus (kakao, protein, škrob, vejce a flavdrops) smícháme v hladké táhlé těsto, na závěr přidáme prášek do pečiva (který pouze lehce vmícháme do těsta), vlijeme do dortové formy vymazané tukem (popřípadě vyložené pečícím papírem) a pečeme v troubě vyhřáté na 200° C cca 20 minut.
Mezitím si připravíme krém – smícháme tvaroh a sladidlo.
Po upečení necháme korpus důkladně vychladnout. Poté do něj lžící vydlabeme uprostřed díru (pozor, ať si ponecháte vyšší okraje a ať se lžící nedostanete skrze korpus), do které naskládáme jednu vrstvu nakrájeného banánu, potřeme polovinou krému, na něj naskládáme druhou vrstvu banánu a potřeme zbytkem krému.
Celý dort necháme chladnout v ledničce alespoň 4 hodiny. Potom ho už jen nakrájíme a užíváme si výbornou zdravou pochoutku.
Nutriční hodnoty 1/8 dortu:
169,6 kcal / 710,1 KJ
13,3 g bílkovin
17,8 g sacharidů
4,5 g tuků
Autorkou receptu je Andrea Skolková.